Sunt mai multe "teme" sa le zic așa ce mi-au dominat viața.
Prima e Dumnezeu si nevoia de a-L înțelege si de a ști ce E acolo undeva. Însa nu in sensul "bisericesc" ci in sensul ce E partea noastră pozitiva, Gândul bun din noi, E iubirea aia pura ce o intalnesti de puține ori in viața sau poate niciodată (fiind prea ocupat cu cotidianul), e Cel ce-ti da puterea sa treci peste greutati si sa mergi mai departe. E Prietenul tăcut ce nu face minuni sau lucruri spectaculoase, dar iți da soarele in fiecare dimineața; nu-l simți dar fora el ești rătăcit....
Sunt un cercetaș al infinitului,
Am pornit in căutarea timpului
Sa pot sa-l opresc o secunda,
Sa pot ramane cu Tine mai mult.
Sunt un cercetaș al Duhului,
Am poposit la porțile sufletului
Am început sa bat cu vorbele mele
Sa pot sa intru sa fiu una cu El.
Singurătatea. De când mă știu mi-a fost frica de ea, îmi era urat sa raman singur si făceam tot posibilul sa nu se întâmple. Lucrurile s-au mai schimbat, am descoperit ca si singurătatea are farmecul ei si ca doar singur poți reușii (de cate ori am așteptat ajutorul din partea cuiva, nu am făcut altceva decât sa pierd timp prețios), însa mă obsedează o idee ce am descoperit-o in "Rugați-va pentru fratele Alexandru" o nuvela scrisa de Noica. Ideea era ca degeaba ai succese după succese daca nu ai cu cine sa le inpartasesti.
E dorul sfântului negru cu ochii de arama,
A celui ce-n ploaie si-n întuneric adoarme,
Pe marmura castelului lucioasa si rece,
In turnul de sus ce zgârie cerul si luna.
Popasuri el face pe holul cel lung si pustiu,
Spera si aștepta sa vina cealaltă clipa.
E singur si nici măcar clipele nu mai vin,
E parasit de toate, e parasit si de timp.
Timpul. Uneori avem prea mult si nu avem ce face cu el, alteori e prea puțin si nu ne ajunge sa facem ce ne-am dorit. Oricum l-am privii niciodată nu e plăcut.
Trebuie sa fiu prizonier al timpului?
Acest tiran odios fara tact si scrupule,
Acest pilon al vietii, mărunte-n imensitate lui.
Încontinuu sunt obligat sa-mi iau doza.
Necesitatea e tot mai mare, mai apasatoare,
Cantitatea e tot mai mica, insuficienta.
Secundele lui îmi rod mădularele, nu mai sunt eu
Gratiile minutelor mă sufoca, sunt dese,
Porțile orelor sunt închise nu pot sa trec.
Da recunosc sunt un prizonier al lui,
Da am nevoie sunt dependent de el,
E necesar ca aerul si urat ca minciuna.
Oare am comis un delict împotriva Lui?
Zeul m-a încarcerat in temnița timpului.
Femeia. hm.... îmi spun parintii si cei ce mă știu de mic, caci atunci când venea vreo femeie la noi (cu specificația de rigoare: sa fie frumoasa). Mă ascundeam sub masa si fie le pupam pe picioare fie le mușcam încet. Efectul in mod evident era același: săreau in sus de sperietura :)) si zâmbeau pline de uimire la vedere unei fapturi mici, dragalase si nevinovate liniștindu-se apoi ca pericolul a trecut. Ei nu pot sa nu recunosc ca si acum când cică sunt "mare" apelez la aceeași fata dragalasa si nevinovata atunci când trebuie sa fac o femeie sa se simtă in siguranța cu mine. Însa ideea e ca de mic copil mi-au plăcut prezentele feminine si am fost fascinat de formele si frumusețea lor. Stăteam cu bunicul si ne uitam la televizor (prindeam tot felul de posturi ungurești si te miri ce, cu ajutorul antenelor improvizate caci așa era prin anii '80) si când apărea vreo femeie pe ecran mă întreba daca e mămica sau nu (intrun fel era un test sa vadă daca mă simt atras de ea) ei daca avea sânii mai dezvoltați sigur răspunsul meu era: Da! si mi se citea un zâmbet plin de satisfacție pe fata. Însa niciodată nu am putut sa mă hotărăsc la una anume si sa-i raman fidel, efectiv nu am putut; mi se părea ca e un afront adus celorlalte, ca daca nu le apreciez frumusețea si nu le iubesc pentru ea, nu voi mai avea parte de așa ceva...
Mă-nebunește atâta plăcere divina,
Mă chinui cu aceasta dureroasa fericire.
O zâna-i o nulitate pe langa frumusețea ta,
Te urăsc pentru dragostea ce mi-o inspiri.
Chipul tău frumos ca al unei muze,
Cânta si dansează printre operele antice.
Ești un tiran al templului frumuseții,
Un dictator al frumoaselor amazoane.
PS: nu uita cheia reușitei: dorința, credința si răbdare
Etichete: Religie Credinta Dumnezeu
O viata fara nimic cert, acest nimic in care m-ai inchis.
Oare ce înseamnă sa traiesti cu adevărat si cați dintre noi știu sa o facă? Oare înseamnă sa-ti urmărești visele si sa încerci cu toata ființa ta sa le realizezi? Dar, daca in încercarea de a le împlini se întâmpla sa-i rănești pe cei ce contează pentru tine, ar trebui sa mai continui? Se spune ca putem sa fim liberi in măsura in care libertatea noastră nu-i deranjează cu nimic pe ceilalți. Hm...si atunci unde mai e libertate? Oare depindem așa de mult de restul oamenilor si de ce înseamnă libertatea lor? Cine a făcut regulile astea si oare sunt ele demne de respectat? E posibila o lume in care fiecare sa-si urmărească calea si visele? Cum am mai interacționa intro astfel de lume? Sau de fapt trebuie sa facem compromisul de a renunța la o parte din noi pentru a trai împreuna cu ceilalți? Oare exista ceva dincolo de aceasta existenta sau ar trebui sa ne concentram pe ce avem acum? Se spune ca fiecare pasare, pe limba ei moare...hm si daca ajungi sa o mierlești si inca nu ti-ai invatat "limba"? Se mai spune ca fiecare e responsabil de faptele sale...hm, pai cum așa din moment ce libertatea noastră depinde așa de mult de cea a celorlalți? si fata de cine suntem responsabili? Unii ar zice ca ești responsabil fata de propria conștiința, de societate sau Dumnezeu... Cum am ajuns noi, sa trebuiască, sa dam socoteala in atâtea locuri si de ce acceptam, din moment ce toate aceste concepte sunt atât de vagi?
Hm....grele întrebări si cred ca nu sunt nici primul si nici singurul ce le-a descoperit, însa fiind blogul meu o sa încerc sa-mi dau propriile răspunsuri. Am tendința sa fac totul sistematic, pas cu pas si sa nu ratez niciun detaliu. Dar simt ca trece timpul pe langa mine si eu tot nu am rezolvat nicio problema. ASA ca, cu riscul de a părea superficial si lipsit de esența o a încerc sa dau răspunsuri simple, scurte si si nu mai știu cum... vom vedea ce iese :)
Ce știu cu certitudine e ca singurele momente când am simțit ca trăiesc au fost cele in care am făcut ce mi-am dorit si am făcut-o cu o incapatanare si un egoism ca majoritatea oamenilor mi-au reproșat-o.
Ce mă deranjează e ca nu am curajul, tot timpul, sa visez si sa încerc sa-mi materializez (e un fel de a spune) visele.
Sunt, zic eu, unul dintre fericiții căruia i-au ieșit in cale persoane ce au știut sa aprecieze pe cel de langa ele si drept urmare m-au încurajat sa fiu așa cum sunt eu; nu le-au deranjat dorințele mele si sârguința cu care am încercat sa le ating.
Un defect al oricăruia, părerea mea, este egoismul; el ne împiedica sa ținem cont de cei ce ne sunt alături si de multe orii ii pierdem, fapt pentru care mie mi se pare ca nu suntem capabili sa ne manifestam liberi fara ca cel de langa sa trebuiască sa renunțe la el sau sa sufere.
Libertatea ar putea fi dorința: de a face bine; de a simții, manifesta si inspira fericirea; de a avea curajul sa iubești fara ca sa aștepți nimic in schimb; de a zâmbi chiar si atunci când cerul e înnorat deasupra ta si de a putea sa-i încurajezi pe cei de langa tine (ca totul va fi bine), chiar daca ști ca pentru tine, totul, s-a sfârșit. Liber poți fi atunci când te-ai acceptat intru totul, e acea libertate ce-ti da calmul si zâmbetul fiecărei dimineți.
Cred ca depindem de ceva anume, atunci când nu ne putem manifesta cu adevărat, când încercam sa fim altceva decât suntem.
Eu cred ca omul in esența lui este o ființa buna (doar frica si eșecul realizării de sine ne facem sa fim meschini, rautaciosi si sa rănim) si acele reguli despre care mă întrebam, nu cred ca provin decât din străfundul nostru. sunt reguli de bun simt, morale si etice si atât timp cat nu ne fac rău merita respectate.
Oamenii se spune, ca in general, asculta doar de frica: frica de a nu fi prinși, frica de a nu fi pedepsiti, frica...frica...frica. E trist, nu ar trebui si nici nu e așa. Frica, asta, vine din necunoaștere si posibil sa fie anumiți indivizi sau anumite grupuri ce sa profite de pe urma ei si sa încerce, pe cat posibil ,sa tina cunoașterea la un anumit nivel destul de scăzut. Pana una alta, trăim o viața de care suntem siguri ca o avem si ar trebui sa fim liberi si sa nu ne fie frica ca poate pierdem altceva. Prețuiește ce ai si bucura-te de fiecare clipa ce-ti e oferita ar zice un invatat.
Sa-ti cunoști "limba"... asta cred ca e alt secret al existentei noastre si e de asemenea si cauza pentru care exista de multe ori deziluzii, eșecuri si frustrări....
Alergi grabit sa prinzi ultima picatura,
Ce se scurge agale din coasta cea pura
Si ai uitat sa-ti faci ultima rugaciune,
Tu, acel, cu sufletul negru ca un taciune.
Te grabesti sa prinzi trenul spre infinit,
Ai uitat incotro mergi si de unde ai venit,
Tu care ai omis sa-ti faci ultima rugaciune
Pentru iertarea sufletului, negru ca un taciune.
Te indreti smierit si increzator,
Spre acel luminos si dulce viitor,
Dar nu uita sa-ti faci cea din urma rugaciune
Pentru mantuirea sufletului tau negru ca un taciune.
Ps: nu uita cheia reusitei: dorinta, credinta si rabdare
Etichete: Viata si moarte
Nu am ales un nume anume cum fac toți, nici nu mi-am muncit creierii zile si nopți întregi ca sa-l aleg si nici nu l-am schimbat in decursul timpului. Efectiv îl am din 1999 de când am apărut, sa zic așa, pe lumea internetului si zic eu ca mă caracterizează. Numele, scris intr-un mod original
(a se vedea ca nu are corespondent in nicio limba de pe acest pamant) vine intradevar de la Laleaua Neagra ce este floarea mea preferata; este o floare rara si deosebita "cea mai eleganta dinte flori…o Regina a florilor…impetuoasa si rafinata…ca o noapte înstelata…ca un înger cernit cu aripi petale…MINUNE sub bolti , o gingașa stea …". Iar așa ca fapt divers intenționez intru oarecare viitor sa ajung la Keukenhof (cea mai mare grădină de flori din lume), situat in orașul Lisse, Olanda intro anume perioada a anului respectiv din ultima săptămână a lunii martie şi până în mai.
Revenind si la celalalt aspect al pseudonimurilor ce le prefer, țin sa subliniez ca, urmăresc sa descopăr partea ascunsa a oamenilor, lucrurilor si acțiunilor, misticul si ocultul din ei, esența lor, subtilul ce-i caracterizează. Fapt pentru care nici nu sunt mulți cei cu care interacționez in mod frecvent si regulat. Persoanele ce intradevar îmi stârnesc interesul si cu care sunt compatibil fiind foarte rare.
Ce-nseamnă negru, întunecat, umbra, noapte...etc? Pentru mine e acea parte ce nu se vede clar, e in umbra, e pitita privirilor majoritarii; fie ea pozitiva sau negativa eu zic ca e partea cea mai importanta a ființei noastre.
Era o umbra de departe, si ea apoi s-a facut om,
Cu trup, suflet si cu alte, atat zeul a fost econom.
Etichete: Incercari filosofice de stare puerila
O sa încep printrun gand, o realitate pentru mine si un lucru in care cred foarte mult...singurele lucruri despre care putem vorbi cu certitudine sunt legate de trecut, restul fiind relativ. Având in vedere ca totul e relativ, nu da răspunsuri definitive.
Păstrând linia firului epic, cu care am început si având in vedere ca; scopul acestui jurnal electronic este de a impartasi in eter gânduri, idei, trăiri, sentimente, amintiri cu cei dragi si in esența cu cei cu care din varii motive nu mai apuc sa schimb o vorba pe cale orala sau sa ne întâlnim fata in fata, o sa încerc sa va reamintesc ca: Sunt Saba si nimic mai mult sau mai Putin. Nu sunt prieten, camarad, tovarăș, confesor, amic, iubit, dușman, coleg...sau orice alt concept in care ați avea tendința sa mă ingraditi. Sunt Saba si atât, aici încep si aici mă termin; am felul meu foarte original (zic eu) de a interacționa cu ceilalți, am propriul mod de exprimare si de relaționare cu tot ce mă înconjoară si mulți nu pot, nu vor sau nu au timp sa-l inteleaga si se grăbesc sa tragă concluzii si sa judece. Însa nu lor mă adresez, ci ,celor ce au văzut dincolo de superficialul ce-l afișam toți fata de tot ce ne e nou, celor ce căuta substanțialul, ce privesc tot timpul in profunzime si te vad așa cum ești: fara masti armuri si ziduri împrejurul tău. Mă adresez vouă, dragi prieteni, persoane ce mi-ați fost alături indiferent de situație sau conjunctura, persoane cu care am afinitatea si de care mă simt apropiat, persoane ce au putut sa-si impartaseasca binele, cu mine. Persoane ce m-au invitat ce înseamnă iubirea, aprecierea, frumusețea, gingășia, empatia, binele, pozitivul, frumosul...arta si precizia de a trai.
Vouă pe care am putut sa mă bazez, voi care in momentul când a-ti spus ceva a-ti făcut tot posibilul sa duceți la îndeplinire acea promisiune, vouă va dedic aceste rânduri. După dictonul: Omul si cuvântul... un alt lucru ce mă caracterizează si la care țin foarte mult e parolistul. Părerea mea fiind ca, singurul lucru ce-l ai intradevar e cuvântul, iar daca l-ai pierdut nu-ti mai ramane nimic. M-a măcinat de mult timp sa reîncep sa scriu, însa nu știu daca știu sa scriu intru jurnal, nu știu daca o sa-mi iasă sau o sa am ceva rezultate dar, vorba unui prieten tare drag mie: Norocul si succesul tine cu cei cutezători, așa ca eu voi încerca pe cat posibil sa va impartasesc cate ceva din mine si despre mine in fiecare zi. la finalul fiecărei file din aceasta carte deschisa comentariilor voi pune si cate un vers, o strofa sau chiar o poezie.
"Nu-i gata maine, ce nu-ncepe azi
Si nici o zi, din cate se ridica
Sa n-o lasati sa treaca-n zadar.
Cu o grava hotarare, fara frica
Sa-nfascati posibilul de chica
Sa fiti mereu activi ca-i necesar"
Goethe, Faust
Ps: Nu uita cheie reusitei: dorinta, credinta si rabdare
Etichete: Inceputul si incercarea
In codrii batrani ai muntilor, sub bolta instelata,
in bataia calda a vantului de libertate, cei cu inima pura
pot auzi si acum chemarea la lupta a Marelui Lup Alb.
Pamantul, frunzele si cerul il cunosc prea bine.
Voi il auziti?
Legendele sacre ale Dacilor Liberi
Felix Crainicu, Cristi Ionita
Etichete: Dacii si samanta